orechovy_kolac

Ořechový koláč

Ořechový koláč u nás přebírá štafetu po švestkovém. Kluci koláče zbožňují, takže je peču i několikrát do týdne. Většinou si v neděli večer připravím dvojitou dávku lineckého těsta, které pak během týdne postupně mizí. Tenhle ořecháč má neuvěřitelně jemnou náplň – a to díky tomu, že namleté ořechy promíchám s krupicovou kaší. Já jsem si ho oblíbila i proto, že není moc sladký. Navíc je docela zábava, když do procesu zapojím kluky. Jestli chtějí koláč, musí pomoct s loupáním ořechů! A to je teprve ta pravá legrace, protože skořápky letájí po celé kuchyni a já se pak jen se smíchem ptám, kdo to zase bude uklízet. Myslím, že jejich odpověď je vám jasná.

Na 6-8 porcí (koláčová forma o průměru 24-26 cm)
Doba přípravy: 20 minut na linecké těsto + 24 hodin chlazení + 50 minut na dokončení koláče

Na linecké těsto:
140 g vychlazeného másla
2 žloutky
70 g prosátého moučkového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
210 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli

Na ořechovou náplň:
400 ml mléka
3 lžíce dětské krupičky
2 lžíce hnědého cukru
300 g čerstvě namletých ořechů (já většinou dávám vlašské napůl s lískovými)
1 lžíce másla
50 g nahrubo nasekaných ořechů na ozdobu

1. Linecké těsto si připravím nejlépe den předem. Máslo si nakrájím na kostky a nasypu je do mixovací mísy. Přidám žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Než se směs došlehá, prosiju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pozvolna zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.

3. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodina.

4. Předehřeju si troubu na 175 °C. Koláčovou formu si lehce vymažu kouskem másla a postupně do ní naskládám do tenka vyválené linecké těsto. Připravenou formu s těstem pak vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 12 minut. Těsto by mělo mělo lehce zezlátnout. Formu vyjmu z trouby a nechám trochu vychladnout.

5. V rendlíku si na mírném ohni rozehřeju mléko a pak postupně přisypávám dětskou krupičku a hnědý cukr. Stále míchám, aby mi vznikla jemná krupicová kaše. Když je kaše tak akorát hustá (to znamená, že stéká hladce po lžíci), přisypu do ní namleté ořechy a přidám lžíci másla. Rendlík stáhnu ze sporáku a všechno dobře promíchám, ochutnám a případně přidám ještě kousek másla nebo trošku cukru.

6. Hotovou kaši pak naliju do formy na předpečené těsto a vložím do trouby. Po zhruba 20 minutách koláč z trouby vyndám a pokladu ho kolem dokola půlkami vlašských ořechů nebo ho posypu nahrubo nasekanými lístkovými ořechy (já jsem tenhle krok před focením bohužel vynechala, protože jsem se zapomněla na procházce s Bramborou) a vložím ho zpátky do trouby na dalších 15-20 minut. Hotový koláč má zlaté okraje a ořechová náplň je krásně hnědá a pevná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *